Biobank Sverige har tagit fram nationella riktlinjer, informationsmaterial och en digital utbildning som stöd till personal inom vården i hela Sverige.
Informationskrav och samtyckesregler
Om en provgivare samtycker till vård enligt patientlagen (2014:821) eller tandvårdslagen (1985:125) och har fått information enligt kraven i biobankslagen (2023:38), då krävs inte ett särskilt samtycke för att få bevara prov för vård i en biobank.
Exempel: En patient har samtyckt till vård vid ett besök vid en vårdcentral. Patienten har då indirekt givit sitt samtycke till att också spara prov i en biobank.
Det finns dock ett tydligt informationskrav för att få spara prov i en biobank.
Om ett prov ska bevaras i en biobank ska den berörda provgivaren få information om att deras prov kan komma att samlas in och bevaras i en biobank och i så fall varför. Provgivare bör få information innan eller i samband med att provtagning sker.
Informationen kan ges skriftligen, exempelvis inför provtagning genom kallelsetexter. Det går också att informera provgivare via 1177 eller genom affischer och informationsblad i väntrum och vid mottagningar där prov tas.
Varje verksamhet som beställer eller tar prov som ska bevaras i biobank måste kunna visa på att provgivaren har fått information enligt kraven i biobankslagen. Det är viktigt med dokumenterade rutiner för hur information ges och att det nationella informationsmaterial som finns framtaget används.
Här hittar ni färdig information, färdiga mallar och andra dokument: https://biobanksverige.se/dokument/